Een dagje weg van het strand: een uitstap in Noord-Holland

Een dagje weg van het strand: een uitstap in Noord-Holland

Ben je met vakantie in eigen land? Lekker aan onze Nederlandse kust helemaal in de Kop van Noord-Holland daar zijn onze mooiste kustdorpjes. Den Helder als een van de meest bekende plekken. Veel toeristen gaan er heen met de trein. Een perfecte keuze, geen gezeul met parkeren en dergelijke. En ook als je het strand wel even gezien hebt is er een goede oplossing.

Wil je er een dagje op uittrekken met je gezelschap? Geen enkel probleem. Voor € 74 per dag huur je een bestelbusje waar je met zijn allen in kunt. Je haalt het op aan een van de mogelijke verhuurpunten zoals de Cornelis de Vriesweg 6A in Dirkshorn, en kunt daar afspreken hoelang je van het busje gebruik wilt maken.

Waar gaan we heen voor onze uitstap?

Er zijn honderden mogelijkheden waar je een dagje naartoe kunt in Noord-Holland. Maar omdat je waarschijnlijk al aan het strand verblijft voor je vakantie, zoeken we het vandaag ergens anders.

De Floratuin in Julianadorp

Vlakbij kun je al een eerste stop maken. De bloemenliefhebbers zijn er meteen aan het juiste adres. Het bezoek is helemaal gratis, er voor een minieme bijdrage mag je zelfs in de pluktuin je eigen ruikertje bij elkaar plukken.

Verder door naar Alkmaar

Wat verder ligt Alkmaar. Een boeiende stad met veel mogelijkheden om er een topdagje van te maken. De Kaasmarkt is natuurlijk een topattractie in de Kaasstad van Nederland. Maar er is nog wel meer. Een kleine greep:

  • Leer de stad kennen aan de hand van een zoektocht met je smartphone. Je komt langs twintig opmerkelijke plaatsen in de stad. Je vindt de weg door puzzels op te lossen en opdrachten uit te voeren.
  • Het huis met de kogel: Dit is het oudste houten huis in de stad. Maar dat is niet alles. Tijdens het beleg van Alkmaar in 1573 is er een kanonskogel dwars door de gevel gegaan. Als bij wonder werd er niemand van de bewoners gewond.
  • Muziekliefhebbers zullen niet uitgekeken raken op het Beatles museum. En met je toegangskaartje kun je ook nog bij twee andere musea langsgaan. Het Elvis en het Zeezender museum. Alles in het teken van de popmuziek uit de jaren 60 en 70.

Nog een vleugje geschiedenis in Castricum

In het archeologisch museum van Castricum reis je terug naar de tijd van onze voorouders. Het museum heet het Huis van Hilde en opende in 2015. Hilde is een skelet dat werd opgegraven en gereconstrueerd werd. Maar je komt in het huis ook te weten hoe onze voorvaderen leefden in het Stenen Tijdperk. Ook de levensomstandigheden van de Noord-Hollanders vlak na de geboorte van Christus kun je in het Huis van Hilde bewonderen.

Er zijn nog honderden andere tips om je een dagje te vermaken in deze mooie provincie. Je kunt er gerust meerdere dagen op uit trekken.

Terug naar overzicht