Haarlem

Na Amsterdam is Haarlem de grootste stad van Noord-Holland. Het stadsgewest Haarlem heeft meer dan 400.000 inwoners. Er is het hele jaar door van alles te doen in deze grote Noord-Hollandse stad, en daarnaast is het ideaal als uitvalsbasis voor een dagje Amsterdam. Ooit was Haarlem een Romeinse Nederzetting. In het jaar 1245 ontving de stad eindelijk zijn stadsrechten, waarna er een grote groei plaatsvond. Zowel op economisch gebied als qua inwoners groeide de stad uit als een van de belangrijkste steden van Nederland.

Waar komt de naam Haarlem vandaan?

De naam Haarlem kom naar alle waarschijnlijkheid van het woord Haarloheim. Hierin betekent “heim” eigenlijk woonplaats. “Haar” is een hoge zandgrond en “Lo” betekent in het bos. Oftewel: Haarloheim betekent een op een hoge zandgrond in het bos gelegen woonplaats. Dit werd langzaamaan verbasterd tot Haarlem, zoals we het nu kennen.

Haarlem beschikt over een zeer groot aantal gemeentemonumenten en rijksmonumenten, ruim 4000 stuks. Het is daardoor de vijfde monumentenstad van ons land, na Amsterdam, Maastricht, Utrecht en Leiden. Alleen in Haarlem-Centrum liggen al 931 rijksmonumenten, waaronder een groot aantal werk-woonhuizen en woonhuizen.

Dichtbij Amsterdam, dichtbij zee

Tegenwoordig is Haarlem een gewilde woonplaats, voornamelijk door zijn centrale ligging (19km van Amsterdam en 13km van Schiphol). Ook voor toeristen blijft het daarom een zeer interessante stad om te bezoeken. Verder zijn er veel verschillende soorten culinaire- en feestelijke etablissementen waar genoten kan worden van tongstrelende gerechten, een lekker drankje of een gezellige avond uit. Daarnaast is Haarlem natuurlijk een goede uitvalsbasis om richting de zee te gaan. Zandvoort en Bloemendaal liggen beiden op een steenworp afstand van Haarlem, waardoor je eenvoudig kunt gaan uitwaaien.

Haarlem is eigenlijk het beste van twee werelden: een grote stad met een centrale ligging, met daarnaast Zuid-Kennemerland nationaal park in de achtertuin en op steenworp afstand van het strand. Alle ingrediënten om ultiem te genieten van een dagje, weekendje of vakantie in Noord-Holland.