Alkmaar

De gemeente Alkmaar is een van de grootste gemeenten van Noord-Holland. Met meer dan 100.000 inwoners mag Alkmaar zich tot de grotere steden rekenen. Deze stad mag zich al jaren één van de beste winkelsteden van Nederland noemen. In de binnenstad van Alkmaar vind je veel winkeltjes in mooie historische panden. Ook als je van de zee houdt is Alkmaar een perfecte uitvalbasis. Het Noordzeestrand ligt op slecht 15 minuten rijden!

Geschiedenis Alkmaar

In 1254 kreeg Alkmaar stadsrechten van graaf Willem II. Alkmaar lag in die tijd in een gebied wat werd beschermd door kastelen. Alkmaar was als grensvestiging en uitvalbasis de perfecte stad om de strijd tegen de Westfriezen te voeren. Doordat Alkmaar een knooppunt was van waterwegen werd de stad steeds interessanter voor handelslui. De stad groeit dan ook langzaam uit tot een stad met een uitgebreid handelscentrum. Om de handel op de waterwegen verder te kunnen uitbreiden werd in 1824 het Noordhollands Kanaal geopend. Helaas had het kanaal niet het gewenste effect. Reizigers die op reis waren overnachtten voorheen in Alkmaar, nu het kanaal was geopend reisde men in één keer door.

Kaasmarkt Alkmaar

De meeste van ons zullen Alkmaar vooral kennen van de wereldberoemde kaasmarkt. De kaasmarkt kun je bezoeken van maart tot september. Elke vrijdag kun je het spektakel aanschouwen op het Waagplein. Ook heeft Alkmaar al vanaf 1593 een kaasdragersgilde. In de middeleeuwen was het gebruikelijk dat iedere beroepsgroep over een eigen gilde beschikte. Meer informatie over de kaasmarkt in Alkmaar en andere culturele activiteiten kun je lezen op deze website.