Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en daarnaast ook een echte toeristische trekpleister. Jaarlijks komen er ruim vier miljoen binnenlandse en buitenlandse toeristen naar de stad. Amsterdam staat bekend als een zeer culturele stad. Voor de liefhebbers zijn er tal van historische, culturele bezienswaardigheden, bijvoorbeeld een groot aantal musea die onderdak bieden aan werken van Nederlandse meesters zoals Vermeer, Van Gogh en Rembrandt. Amsterdam is dus veel meer dan de grootste stad van Noord Holland.

Liberaal drugsbeleid & red light district

Amsterdam staat bekend als de vrije stad. Door het liberale drugsbeleid van de stad is Amsterdam een echte trekpleister voor buitenlandse toeristen uit landen waar de verslavende middelen minder worden gedoogd. De coffeeshops zijn vrij toegankelijk, ook voor toeristen, wat het erg interessant maakt om een tripje naar deze stad te boeken. Er kan dan tevens gemakkelijk een uitstapje worden gemaakt naar de Wallen, het zogenaamde red light district van Amsterdam. Hier wordt raamprostitutie bedreven. Een wandeling door het red light district staat dan ook op de planning van nagenoeg elke bezoeker.

Geschiedenis van Amsterdam

Hoewel Nederland slechts een klein land is qua oppervlakte, heeft het een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Zo kreeg Amsterdam een alleenrecht wat betreft het invoeren van bier uit Hamburg, Duitsland. Hierdoor verwierf de stad een monopoliepositie in Nederland, wat van belangrijke invloed is geweest voor de groei van de stad. Tevens werd Amsterdam onderdeel van de haringvisserij, omdat de haringen hun paartijd in de Noordzee doorbrachten. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat de stad economisch uitbloeide tot de grootste stand van Nederland. Door de oprichting van de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, waar Amsterdam een zeer groot financieel aandeel in had, werd deze positie alleen maar versterkt.

Amsterdam als kunststad

In de 17de eeuw trokken veel kunstenaars naar de stad en werd de kunstproductie en -handel sterk vergroot. Omdat Amsterdam zo'n sterke economische groei had doorgemaakt, hadden de bewoners veel geld te besteden aan luxe artikelen zoals kunst. Onze hoofdstad werd langzaamaan een werkplaats van grote meesters zoals Rembrandt, dichters zoals PC Hooft en Bredero, en filosofen zoals Descartes en Spinoza. De overblijfselen van deze kunstenaars zijn nog steeds een belangrijk cultureel erfgoed van Amsterdam.

Amsterdam is een Nederlandse stad met een grote diversiteit aan cultuur, toeristische bezienswaardigheden en culinaire diversiteit. Maar ook leuk vermaak zoals te vinden in het Holland casino. Er is werkelijk voor ieder wat wils. Ideaal dus voor een weekendje weg of als stedentrip (tip: stedentripatlas.nl). Geniet van een van de vele mogelijkheden die Amsterdam je kan bieden.