Huis bezichtigen? Hier moet je op letten!

Huis bezichtigen? Hier moet je op letten!

Voor het vinden van je droomhuis in Noord-Holland moet je natuurlijk eerst verschillende huizen bezichtigen. Het is altijd een beetje spannend en er komt veel op je af. Vooral in deze tijd staat er veel druk op en kan je hierdoor een beetje overweldigd raken. Wij hebben 7 tips die je helpen bij het bezichtigen van een huis. Zo bereid je je goed voor tijdens de zoektocht naar je nieuwe woning.

Tip 1. Maak een checklist 

Maak van tevoren een checklist waaraan je droomhuis moet voldoen. Dit helpt je om tijdens de bezichtiging op alle belangrijke aspecten te letten en de juiste vragen te stellen aan de makelaar. Zo kom je niet thuis van een bezichtiging vol vragen die je vergeten bent te stellen of overige zaken die je had willen checken. 

Tip 2. Let op de ruimte 

Let binnen goed op de indeling. Is er wel voldoende ruimte om te koken, werken en ontspannen in de zitkamer? Een huis kan heel sfeervol zijn, het moet ook geschikt zijn voor de dingen die je dagelijks doet. Houd hierbij ook rekening met de toekomst. Wil je in de toekomst eventueel het gezin uitbreiden? Dan is het handig om ook rekening te houden met de mogelijkheden van ruimte. 

Tip 3. Buiten gedeelte 

Kijk ook of er een een buiten gedeelte is bij het huis. Het is onwijs belangrijk om voldoende buiten te komen en een huis zonder balkon of tuin kan op warme dagen erg tegenvallen. Is het balkon groot genoeg voor een tuinset en kom je met de fiets gemakkelijk bij de schuur? Bekijk ook of de tuin gunstig in de zon ligt en of deze ruim genoeg is. 

Tip 4. Ontdek de buurt 

Bekijk voor of na de bezichtiging de omgeving of buurt waar de woning staat. Door een kleine wandeling te maken, kun je al een goede indruk krijgen. Probeer er ook achter te komen of er bouwplannen zijn in de buurt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Vraag bijvoorbeeld een bestemmingsplan op bij de gemeente. Een fijne buurt is onwijs belangrijk, maar een mooi huis in een onprettige buurt kan er alsnog voor zorgen dat je niet fijn woont. 

Tip 5. Maak foto’s

Maak voldoende foto's van de woning om hier op een later moment naar terug te kijken. Tijdens een bezichtiging komen er veel indrukken op je af. Het is daarom prettig om foto’s te maken om later op een rustig moment het huis en de mogelijkheden nog te bekijken. Vraag wel van tevoren aan de makelaar of dit is toegestaan.

Tip 6. Bezichtig overdag 

Ga niet ‘s avonds in het donker naar een bezichtiging. Het is veel fijner om overdag het huis te bekijken. Zo zie je hoe het daglicht in de woning valt. Ook kun je zo de afwerking van een woning goed bekijken en krijg je een eerlijke indruk van de woning 

Tip 7. Fijne makelaar 

Het bezichtigen van een huis doe je natuurlijk het prettigst met een goede makelaar. Die helpt je een weloverwogen beslissing te nemen. De makelaar (of verkoper) is verplicht om je zo volledig mogelijk over het huis te informeren. Een makelaar Amstelveen of makelaar Krommenie staat graag voor je klaar en helpt je goed bij het vinden van jouw droomhuis. 

Terug naar overzicht