Sushi eten in Amsterdam: Fusion of Traditioneel?

Sushi eten in Amsterdam: Fusion of Traditioneel?

Fusion, letterlijk een ‘fusie’ tussen twee of meerdere keukens. Vinden we sushi eten in Amsterdam op deze manier juist fantastisch of lijkt het ergens toch beschamend voor de traditionele Japanse keuken? Steeds meer restaurants bieden voor ‘elk wat wils’ en dragen met sushi fusion bij aan een multiculturele menukaart. Maar wat is sushi fusion nou precies en wat vinden we hier eigenlijk van? Wij gingen op onderzoek uit. 

Sushi eten in Amsterdam: wat valt er allemaal onder fushion sushi?

Wat de één onder traditioneel sushi eten in Amsterdam verstaat, ziet de ander weer als een complete afbreuk aan de Japanse cultuur. Daar zijn de meningen dus aardig over verdeeld. Wat wel opvalt, is dat een groot deel van de sushi restaurants toch over lijken te gaan op de fusion mogelijkheden. De reden hiervoor? Meer verschillende doelgroepen aantrekken! En volgens diverse restauranteigenaren werkt het zeker. Toch blijkt er een bepaalde verdeeldheid aanwezig als we vragen waar de voorkeur naar uitgaat: Japans traditioneel of een fusion-mix. 

Sushi pizza of toch liever traditionele sashimi?

Als je wil kan je alle kanten op tegenwoordig. Dat kan niemand eigenlijk meer ontkennen met honderden restaurants die inspelen op een alles-inclusieve menukaart met ingrediënten uit tientallen verschillende keukens. Zo vind je er ook de sushi pizza, een sushi burrito of de carpaccio maki. En die laatste is (inmiddels) zo Hollands geworden als maar kan, hoewel de oorsprong van het gerecht natuurlijk in Venetië ligt. Maar wat vinden we hier nou van? Is een uitgebreide- en diverse menukaart juist een vooruitgang? Of willen we graag terug naar de originele Japanse traditionele gerechten?

Maki, sashimi en nigiri blijven grote favorieten voor sushi eten in Amsterdam

Hoewel de keuze uit gefrituurde sushi’s, divers gevulde maki’s en cultuur ontberende stijlen wel uitgebreid aanwezig is, kan je ook sushi eten in Amsterdam op traditioneel Japanse wijze. En dat doet men gelukkig nog steeds volop. Uit bestellingen bij diverse sushirestaurants is gebleken dat de overheerlijke maki, de rauwe- en smaakvolle sashimi en de zachte nigiri de boventoon voeren en extreem in trek blijven. En dan niet met carpaccio of een rol uit de frituur, maar de vertrouwde nigiri’s met zalm, zeebaars en tonijn of de maki’s met zalm en de heerlijke sashimi van rauwe zalm of tonijn. 

Wat zeggen restauranteigenaren over de sushi fusion trend?

We spraken met de restauranteigenaar van Shiso in Amsterdam. “Sushi eten in Amsterdam is voor veel van onze gasten echt een verrijking van hun avond. Naast het dineren in luxueuze sferen vinden zij het ook erg belangrijk dat ze de Japanse traditie volop kunnen proeven. Toch is er ook wel steeds meer vraag naar wat fusion gerechten. Gasten nemen ook vrienden of familieleden mee die bijvoorbeeld geen vis lusten en zij zijn dan op zoek naar unieke sushi’s met vlees of kip. Wij proberen dit wel te integreren in onze menukaart, maar blijven wel zo dicht mogelijk bij de traditionele sushi. Zo doen we al onze gasten een plezier, terwijl we wel dicht bij ons hart blijven.”

Terug naar overzicht