Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is één van de drie Egmonden:  Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond Binnen. Egmond aan Zee is ongetwijfeld de meest bekende Egmond. Het dorp is meer dan 1000 jaar geleden ontstaan als vissersdorp en trekt al sinds begin vorige eeuw toeristen aan. In de straten is zowel het toeristische als het vissersverleden terug te zien. De Jan van Speyk vuurtoren is vanuit het hele dorp te zien en heeft een prominente plaats aan de boulevard.

Als toerist naar Egmond aan Zee

Wie een weekendje weg wil of een dagje aan zee wil beleven kan in Egmond aan Zee prima terecht. Er zijn veel terrassen en restaurants, bijvoorbeeld op het Pompplein, en je kunt er goed winkelen. In de zomer zijn er ieder weekend evenementen of andere vormen van vermaak. Alle winkels zijn 7 dagen per week geopend en gemakkelijk bereikbaar. 

Natuurlijk is ook het strand van Egmond aan Zee een grote trekpleister. Je kunt er heerlijk ontspannen op een van de vele ligbedden, strandstoelen en strandpaviljoens. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden voor wandelaars, zwemmers, zeilers en surfers. Al sinds de vorige eeuw komen toeristen naar Egmond aan Zee voor de gezonde zeelucht.

Egmond aan Zee: de Zee

Al sinds lange tijd strijdt Egmond aan Zee tegen het water. Regelmatig verdwijnen delen van het dorp in de zee. De zee heeft echter ook veel goeds gebracht, daar veel inwoners hun brood verdien(d)en met de visvangst. De zee werd vroeger bevaren met schepen die gemakkelijk op het strand konden worden getrokken, zoals bomschuiten. 

Veel Egmonders zijn in het begin van de 20e eeuw naar IJmuiden vertrokken en daarom is er in Egmond aan Zee vooral veel te bewonderen over het verléden van de visserij. Denk hierbij aan vissersmonumenten en vissershuisjes. Tegenwoordig heeft Egmond aan Zee een modern reddingsstation van reddingsmaatschappij KNRM.

Egmond aan Zee: de stichting

Waarschijnlijk is Egmond aan Zee gesticht in 977. Een boer uit Egmond Binnen zou toen tien huizen hebben laten timmeren aan zee. De huizen waren gebouwd voor een aantal arme gezinnen die daar gratis mochten wonen. Ze mochten vissen met als voorwaarden dat 10 procent van de visvangst afgestaan zou worden aan de abdij in Egmond Binnen.