IJmuiden

Al vanaf de prehistorie is het mooie IJmuiden bewoond, en tegenwoordig is het extra populair bij toeristen. Reden? Het is een mooie, rauwe en avontuurlijke stad waar voor iedereen het nodige te beleven valt. Van ruige stranden met talloze watersportmogelijkheden tot pittoreske duinen met de ruisende zee op de achtergrond. Het is een stad om echt te ervaren. Geniet van een vers visje van de viskraam aan zee of bezoek een van de vele visrestaurants. Bezoek het strand voor een wandeling, of ga voor een sportieve invulling met blokarten of flyboarden.

Historie in IJmuiden

IJmuiden is van oudsher een echte vissersstad door zijn ideale ligging. In 1848 publiceerde een bekende journalist genaamd Simon Vissering een artikel over een bootreis van Amsterdam naar de mond van het IJ. Hij noemde dit toentertijd IJ-muiden. In 1876 werd het Noordzeekanaal voltooid. Er ontstond toen een plaats die als eerbetoon aan de journalist IJmuiden werd genoemd. In de Oorlog speelde IJmuiden een rol door de lokale verzetsstrijders die de Duitsers effectief saboteerden waar dat mogelijk was. Onder andere Hannie Schaft en Jan Brasser zijn verantwoordelijk geweest voor diverse verzetsacties tegen de Duitsers.

Veelzijdige stad

IJmuiden staat bekend als een zeer veelzijdige stad. Zo kun je met de FDFS Seaways Ferry vanuit IJmuiden naar Newcastle varen om Engeland te bezoeken. Verder zijn er verschillende bezienswaardigheden te bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Forteiland IJmuiden, de ruïne van Brederode en diverse musea. IJmuiden is dus een aantrekkelijke stad voor openluchtrecreatie en toerisme.

Wil je een bezoek brengen aan deze mooie stad? We geven je graag wat tips op het gebied van musea, eten & drinken, overnachten en méér.