In Alkmaar vind je verschillende monumenten. Sommige van deze monumenten dateren van rond 1700! Je kunt hier meer lezen over de geschiedenis van Alkmaar en de mooiste monumenten.
Al sinds 1969 is het Waaggebouw een rijksmonument. Het gebouw heeft een fraaie toren en is gevestigd aan het Waagplein. In de zomer kun je op het Waagplein de Kaasmarkt bezoeken. In de toren van het Waaggebouw bevindt zich een carillon. In de 14e eeuw was het Waaggebouw in gebruik als kapel van het naastgelegen H. Geestgasthuis. Arme reizigers en zieken werden hier verpleegd door monniken en nonnen. Vanaf 1566 werd het H. Geestgasthuis omgedoopt tot Waaggebouw. In 1582 werd de waag overgebracht naar de H. Geestkapel die niet meer in gebruik was. Hedendaags kunnen geïnteresseerde het gebouw nog steeds bezoeken. Onder meer het Kaasmuseum is gevestigd in dit gebouw.
Het Hooge Huys middenin in het centrum van Alkmaar is sinds 2002 een rijksmonument. In dit voormalige kantoorpand heeft verzekeringsmaatschappij 't Hooge Huys jarenlang kantoor gehouden. Architect A.J. Kropholler heeft in 1930 het startsein gegeven voor de bouw. Eveneens heeft A.J. Kropholler het naastgelegen politiegebouw ontworpen. Het was in eerste instantie de bedoeling om beide gebouwen met elkaar te verbinden, dit is echter nooit gebeurd. Eind 2013 heeft de Vereniging Hendrick de Keyser het Hooge Huys opgekocht. Zij strijden voor het behoud van archeologische en historische huizen in Nederland.
Sinds 1969 is dit pand al een rijksmonument. Wanneer het huis precies is gebouw is onbekend. Het Huis met de Kogel is een van de twee overgebleven houten huizen in Alkmaar. De eerste bewoners van dit pand waren Jan Arendszoon en zijn gezin. Arendszoon was een van de eerste hagenpredikers van Nederland. Tijdens de inslag van de Spaanse kanonskogel in het huis bleven alle gezinsleden ongedeerd. Wel zouden enkele spullen zijn vernietigd zoals een wastobbe en spinnewiel. De kogel kun je nu nog vinden in de linkerhoek van de gevel aan de gracht.
In de nacht van vrijdag 10 mei 1940 wordt Alkmaar opgeschikt door bombardementen op het vliegveld van Bergen. Dit was het begin van de oorlog voor vele Alkmaarders. Op 16 mei 1940 kwamen de eerste Duitse manschappen aan in Alkmaar. Burgers werd aangespoord om het gewone keven zoveel mogelijk te hervatten. Er werden steeds meer maatregelingen ingevoerd zoals uitsluiting van Joden en persoonsbewijzen. Op 5 maart 1942 werden alle Joodse inwoners van Alkmaar gedwongen te vertrekken. Zij werden tijdelijke opgevangen in de Amsterdamse Jodenwijk en naar concentratiekampen gedeporteerd. De winter van 1944 was koud en er was gebrek aan voedsel. Kinderen waren zwaar ondervoed en vele hebben deze winter niet overleefd. Na 5 jaar werd op dinsdag 8 mei 1945 de stad bevrijd door de Britten en Canadezen.