Het gezellige dorpje Volendam heeft 3 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Ook heeft dit dorp een rijke geschiedenis. Natuurlijk heeft veel van deze geschiedenis te maken met de visvangst. Ook de kenmerkende kledingdracht van Volendam speelt hier een rol in.
Dit houten kerkje is gebouwd in 1658. Het vierkante gebouw heeft in het midden een kleine klokkentoren. De vorm van het Stolphoevekerkje doet je denken aan een Noord-Hollandse stelpboederij. De kerk is aan de binnenkant versiert met schilderingen van de stadswapens van omringende dorpen en steden. Ook is er een kabinetsorgel van eind 18e eeuw aanwezig.
Zes eeuwen geleden kwam de E of IJ precies op de plek waar Volendam ligt in de zee. Het dorpje Edam was hierdoor al ontstaan. In 1357 groef Edam een kortere verbinding van het Purmermeer naar de Zuiderzee. De oude havenmond kon toen vol of dicht gemaakt worden. Door de aanleg van een dam is het plaatsje Volendam geboren. Er vestigde zich boeren en vissers. Je vindt in Volendam niet veel rijksmonumenten omdat het vijf eeuwen lang slechts een vissersdorpje was. Doordat Volendam bijna volledig was afgesloten van andere dorpen en steden ontwikkelde zich hier een eigen cultuur. Dit is dan ook de reden waarom Volendam een eigen klederdracht heeft en veel oude gewoonte.