Natuurlijk kun je ook een bezoek brengen aan omliggende dorpjes en attracties nabij Alkmaar. Alkmaar ligt wat dat betreft zeer centraal!

Heiloo

Op ongeveer 6 kilometer afstand ligt het leuke stadje Heiloo. Je kunt bijvoorbeeld een fiets huren en naar dit dorpje fietsen. Dit dorpje heeft een gezellige uitstraling en je kan hier op een terrasje een heerlijke kopje koffie of thee drinken. Ook heeft dit stadje leuke winkels en boetiekjes.

Heerhugowaard

Heerhugowaard staat bekend om z'n diversiteit van verschillende landschappen. Zo is er in de jaren '80 een groot parkbos (de Waarderhout) aangelegd. In het gebied kun je goed zien dat er veel agrarische activiteiten zijn. Er zijn veel glastuinbouw bedrijven actief en je kunt ook verscheidene bloembollen velden bekijken. Molens uit de periode van de droogmakerij zijn nog te bewonderen in deze regio. Deze molens dateren uit de 17de eeuw. Als je van natuur houdt ben je in Heerhugowaard op de juiste plaats.

Broek op Langedijk

Broek op Langedijk telt ongeveer 5000 inwoners. Toch is er in dit dorpje genoeg te beleven. Je kunt bijvoorbeeld een hervormde kerk uit de 16e eeuw bezoeken. Het Broeker Veiling museum laat je kennis maken met de oudste groenteveiling ter wereld. Het bijzondere aan deze groenteveiling is dat het een doorvaarveiling betreft. Even buiten het dorp staat een poldermolen die nog steeds in bedrijf is. Deze molen is bewoond en daarom niet te bezoeken. Natuurlijk kun je wel altijd een kijkje nemen aan de buitenkant.