Omgeving Zandvoort

In de omgeving van Zandvoort vind je verschillende natuurgebieden. Hieronder kun je meer lezen over plekken die je echt bezocht moet hebben.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Aan de rand van Zandvoort vind je een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is ongeveer 38 km² groot. In Overveen vind je het bezoekerscentrum van dit natuurgebied. Je kunt hier meer informatie verkrijgen over wandelroutes, fietstochten en excursies zodat je dit gebied kunt verkennen. Het grootste deel van dit natuurgebied bestaat uit duinen. Er behoren ook enkele landgoederen, stranden en duinrandbossen tot het nationaal park. In het gebied leven verschillende zoogdieren zoals damherten en reeën. In het nationaal park vind je ook verschillende grote grazers.

Brouwerskolkpark

Het Brouwerskolkpark is vernoemd naar de Brouwerskolk. Uit de Brouwerskolk werd in de zeventiende eeuw schoon water gehaald voor het brouwen van Haarlems bier. In de 16de eeuw hebben brouwers en linnenblekers strijd gevoerd over het water in het meer. De linnenblekers vervuilde het water terwijl de brouwers schoon water nodig hadden voor de productie van bier. In 1935 is er gestart met de aanleg van een park rondom de Brouwerskolk. In het Brouwerskolkpark vind je wandel- en fietsroutes. Een aantal wandelpaden is verhard. Ook is er een ruitersroute aanwezig.