Petten

Petten is een typisch Nederlandse vakantieplaats gelegen aan de kust van Noord-Holland. In Petten is daarom dus ook genoeg te doen voor de toeristen. Naast een strandwandeling of  een bakje koffie in het strandpaviljoen, kun je ook een hele mooie fietsroute volgen. Er wonen maar ongeveer 2000 mensen in dit mooie dorp aan zee, waardoor het een zeer aangename en ongedwongen sfeer heeft. Op deze website leest u alles over de cultuur in Petten, de attracties, musea, geschiedenis, evenementen, theater en uitgaan in dit dorp. 

Cultuur 

Petten aan Zee is een schilderachtig dorpje dat op en top de Nederlandse cultuur uitademt. Alleen daarom zou je Petten ooit eens moeten bezoeken. In de omgeving van Petten zijn veel bloemenvelden te vinden, wat een prachtig uitzicht geeft. Mede hierdoor leeft Petten voornamelijk van de landbouw en het toerisme. 

Uitgaan

Ondanks dat Petten aan Zee een klein dorp is, kun je hier toch een gezellige avond doorbrengen. De place to be in Petten is Grand Café de Branding, waar het hele jaar door feesten worden georganiseerd. Daarnaast kun je hier ook voor een dansje en drankje terecht.

Eten en drinken 

Gezellig een hapje eten en drinken kun je op verschillende plekken doen in Petten, aan het gezellige dorpsplein liggen bijvoorbeeld Brasserie Zo Gewoon en Pizzeria Bella Napoli en iets aan de rand van het dorp ligt het restaurant de Buitelaar Petten. Wil je meer informatie over deze eetgelegenheden? Klik dan beneden op het desbetreffende restaurant of brasserie.

Musea en attracties

Petten aan Zee heeft niet veel attracties nodig aangezien de natuur en de ligging al als een bezienswaardigheid telt, mede dankzij het strand waaraan Petten ligt en de omgeving die bestaat uit de bloemenvelden en andere mooie steden en dorpen. Zo ligt bijvoorbeeld Alkmaar op nog geen 20 minuten rijden van Petten aan Zee, dus dat is prima te combineren. Wat wel echt als een bezienswaardigheid in Petten wordt gezien is Plein 1945, dat recent compleet gerenoveerd is. Dit prachtige plein dat midden in het dorp ligt is dus zeker een bezoekje waard.

Monumenten/geschiedenis

Petten aan Zee schijnt te zijn ontstaan in 739 en heeft zich door de ligging aan zee regelmatig moeten verdedigen tegen overstromingen en vloeden. De naam Petten stamt af van de drie putten die hier vroeger geleden zouden hebben. De dreiging van de zee heeft er in 1421 toe geleid dat Petten geheel weggeslagen was en de duinenrij ernstig aangetast was. In 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hele dorp afgebroken, waarna het dorp vanaf 1946 compleet heropgebouwd werd. Tegenwoordig is de kerkvloer en het kerkhof van het voormalige kerkje da in de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan nog steeds een bezienswaardigheid.

Theater

In Petten aan Zee zelf ligt geen theater, daar is het dorp te klein voor. Wanneer je in Petten bent en toch echt graag een theater bezoekt, kun je het Scagon theater in Schagen bezoeken dat op minder dan 20 minuten rijden ligt. Dit kleine, maar knusse theater is bestemd voor cabaret-, amateur- en jeugdvoorstellingen. 

Evenementen

Gezien het feit dat Petten maar een klein kustdorpje is, vinden hier geen jaarlijkse grote evenementen plaats. Maar mocht je een bezoek aan dit gezellige dorpje gepland hebben en nog flexibel zijn in de data waarop je erheen wilt, is het de moeite waard om dit te plannen tijdens de jaarlijkse Jaarmarkt in Petten, die meestal van 10:00 - 18:00 duurt.

Overnachten

Wanneer je er een paar dagen tussenuit wilt, heb je natuurlijk een overnachtingsplek nodig. Ondanks dat Petten maar een klein dorp is, is het compleet ingespeeld op het hebben van bezoekers. Hierdoor kun je terecht in een Bed & Breakfast of op een nabijgelegen camping.