Texel

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland en hoort bij de provincie Noord-Holland. Er is maar één gemeente op het eiland, de gemeente Texel, waar ook het onbewoonde eiland Noorderhaaks bijhoort. Texel had in 2015 circa 13.000 inwoners. Behalve polders, zandstranden en duinen heeft Texel ook bos, heide en kwelders. In het zuiden groeien in mei grote bollenvelden. Daarnaast is Texel een geliefde bestemming voor vogelliefhebbers. Soms kunnen er wel 100 verschillende soorten vogels worden gespot! Tijdens een vakantie of weekendje Texel is er dus voldoende te zien voor de natuurliefhebber.

Het waddeneiland Texel bestaat uit een aantal dorpen: Den Burg, De Koog, De Cocksdorp, Den Hoorn, De Waal, Oosterend, Oudeschild, Regio Dennenbos en Regio Eierland. 

Geschiedenis

Texel heeft een rijke geschiedenis dat start vanaf 1170, toen werd het namelijk een eiland door de Allerheiligenvloed. Texel heeft echter een andere ontwikkeling doorgemaakt dan de andere waddeneilanden. Doordat er een dikke keileemlaag achterbleef tijdens de ijstijd, is Texel veel vruchtbaarder dan de andere eilanden en heeft het landschap zich anders ontwikkeld. In 1415 verkreeg Texel dan eindelijk stadsrechten. Doordat handelsschepen zich op Texel lieten bevoorraden voor hun lange reizen beleefde Texel in de 17de en 18de eeuw een hoogtepunt. Door de geschiedenis heen heeft Texel zich altijd moeten weren tegen de dreiging van de zee, als resultaat zijn er tegenwoordig nog veel duinen, dammen en polders te vinden in het landschap.

Cultuur op Texel

Texel heeft diverse folkloristische gebruiken die dus enkel op Texel worden gebruikt. Zo is er het Ouwe Sunderklaas, het Luilakfeest, het aansteken van de Meierblis en de viering van Sint Maarten.

Eten en drinken

Ondanks dat Texel maar ongeveer 13.000 inwoners telt, is het natuurlijk wel het grootste waddeneiland. Daardoor zijn er genoeg mogelijkheden voor als je een hapje wilt eten of wilt genieten van een lekker drankje. Wij hebben voor jou de leukste restaurants al uitgelicht. 

Overnachten

Als je wilt overnachten op Texel, wat een aanrader is, zijn er veel verschillende mogelijkheden. Van vakantiehuis en een hotel tot aan een bed & breakfast of kamperen op een camping. Het ligt vooral aan de beschikbaarheid en jouw eigen voorkeur waar jij voor kiest. Alle manieren zijn in ieder geval dé manier om voor een langere tijd kennis te maken met Texel!

Theater

Op Texel ligt het kleinkunst en cabarettheater Klif12. Voor het wisselend programma kun je kijken op de website van Klif12. Meestal zijn er elke week verschillende voorstellingen. Vanaf Pasen tot en met oktober is dit theater de hele dag geopend, met uitzondering van de dinsdagen. Ook in theater de Kiekendief, gelegen op vakantiepark De Krim, vinden regelmatig interessante voorstellingen plaats. Het meest recente programma kun je hier bekijken.

Uitgaan in Texel

Wanneer je wilt stappen in Texel, kun je bij genoeg gelegenheden terecht. Er zijn namelijk diverse restaurants of eetgelegenheden in Texel die 's avonds worden omgetoverd tot een uitgaansplek. Vooral in de zomer is het reuzegezellig in Texel en beleef je een mooie nacht. Er worden dan veel feesten georganiseerd. Vooral in de Koog vind je meerdere feestcafés.

Evenementen in Texel

Vooral in de zomermaanden worden er veel evenementen en feesten in Texel georganiseerd. Maar eigenlijk hoef je je in Texel nooit te vervelen, want door het hele jaar heen is er genoeg te doen en te beleven. Zo kun je er suppen (Stand Up Paddling), paardrijden, een markt bezoeken of een expositie bekijken. Tenslotte kun je een bezoek brengen aan een van de vele bezienswaardigheden in Texel, die hieronder worden uitgelicht.

Bezienswaardigheden Texel

Ook voor bezienswaardigheden is Texel de moeite waard om te bezoeken. Enkele voorbeelden van Texelse bezienswaardigheden zijn:

Meer informatie over deze bezienswaardigheden op Texel vind je hier.