Dagje weg naar Volendam: dit moet je zeker doen

Zin in een dagje weg in Noord-Holland? Dan is Volendam een goede keuze. Het dorp van de palingsound, de klederdracht, bijzondere huisjes en een heerlijk visje scoren op de Dijk. Wat kun je zoal doen in Volendam?

De Dijk van Volendam bezoeken

De Dijk is waar het allemaal gebeurt. Het is het belangrijkste gedeelte van het vissersdorpje Volendam. Je vindt hier verschillende restaurants, cafés, terrassen en winkels. De Dijk is een lange straat, die direct grenst aan de haven (vandaar de naam). Ga je hier op een terrasje zitten, dan kun je een flinke tijd bootjes kijken.

Langs de Dijk staan die typische Volendamse huisjes; mooi en kleurrijk, met vooral veel hout. Langs de Dijk vinden we ook de visafslag uit 1934. Het is nu een monumentaal pand, waar je meer ontdekt over de visserijgeschiedenis van Volendam.

Een lekker visje scoren

Volendam staat natuurlijk bekend als vissersdorp. Een uitje Volendam is dan ook niet compleet zonder een lekker visje te scoren bij de lokale visboer. Je vindt ze op verschillende plekken in Volendam.

In Volendam moet je natuurlijk wel een paling eten. Naar verluidt heeft zelfs Shakira wel eens een visje gehaald in Volendam. Niet alleen voor paling zit je goed in deze plaats, maar ook voor een verse haring of een bakje kibbeling zit je geramd. In Volendam worden de mensen geboren met een paling in hun hand, dus dat je hier goed zit voor vis, moge duidelijk zijn.

Op de foto in Volendammer klederdracht

Ben je wel echt in Volendam geweest als je geen cliché foto hebt gemaakt in de Volendammer klederdracht? Het is inderdaad iets wat iedereen doet, maar eigenlijk kun je het niet laten om het te doen. Niet alleen de foto zelf is een leuke herinnering, maar vooral ook het verkleden zelf. Je krijgt een rokkostuum over je normale kleren aan. Vrouwen krijgen een wit kanten kapje op, mannen een zwarte muts.

Natuurlijk maak je je look af met een paar klompen. Fles jenever, ronde kaas of een bos tulpen en een accordeon erbij, en je hoort er helemaal bij. Op de Dijk vind je genoeg fotostudio’s waar je zo’n foto kunt laten maken.

Een boottochtje maken

Ook een aanrader: een boottochtje maken. Volendam Events organiseert bijvoorbeeld boottochtjes in de vorm van een rondvaart. Je kunt vanaf Volendam ook naar Marken. Het water is een onmisbaar onderdeel van Volendam. Een boottochtje is dan ook zeker iets wat je moet doen, als je hier bent.

Ontdek op het water alle geheimen van Volendam, ontspan lekker en laat je rondvaren. Een prima bezigheid op een dagje uit naar dit beroemde vissersdorp.
 

Terug naar nieuwsoverzicht