Internet providers en abonnementen: Glasvezel in Noord-Holland

Snel internet is tegenwoordig voor bedrijven en particulieren zeer belangrijk. Met de opkomst van glasvezel is het mogelijk geworden om tot wel 500MB/s via het internet abonnement te verkrijgen. De provincie Noord-Holland heeft gestemd voor een glasvezelnet in de gehele provincie, zodat iedereen kan profiteren van een snel internet abonnement. Dit om een tweedeling in de samenleving te voorkomen. Marktpartijen zien het aanleggen van een glasvezelnet in het buitengebied van Noord-Holland immers niet als rendabel, waardoor een dergelijk internet abonnement niet voor iedereen beschikbaar zou komen. Streven is om in 2020 geheel Noord-Holland te hebben voorzien van een glasvezelnetwerk.

Is in 2020 heel Noord-Holland voorzien van glasvezel?

In 2016 heeft er onderzoek plaatsgevonden naar de juridische, operationele en financiële impact die het realiseren van het glasvezelnetwerk zou hebben. Het plan om in 2020 geheel Noord-Holland te voorzien van glasvezel, gaat gepaard met een investering van bijna een miljard euro. Het is een zeer ambitieus plan, dan niet geheel realistisch is. Zo zullen marktpartijen een relatief lage investeringsbereidheid hebben in gebieden waar eindgebruikers reeds snel internet ervaren. Tevreden internetgebruikers zullen veelal niet overstappen op een internet abonnement voor glasvezel, waarom zouden zij er dan wel in investeren?

Aanleg glasvezel afhankelijk van deelname bewoners en bedrijven

De plannen van de provincie zijn gericht op het creëren van gelijkheid in de provincie. Echter, zelfs als de provincie besluit glasvezelinitiatieven financieel te ondersteunen, kan het enkel van de grond komen indien bewoners en bedrijven hiervoor open staan. Zo heeft Texel een burgerinitiatief opgezet voor het realiseren van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. Hier zijn de eerste stappen gezet, volgt de rest van Noord-Holland ook?

Terug naar nieuwsoverzicht