Vakantieparken vergelijken op duurzaam toerisme & groene energie

Tegenwoordig zetten steeds meer campings en vakantieparken in op duurzaamheid. Het bezig zijn met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt de laatste tijd dan ook steeds beter zichtbaar. Bekende vakantieparken geven veel aandacht aan dit onderwerp in hun communicatie en ook op de parken zelf zien bezoekers dit onderwerp meteen terug: Fair Trade koffie, aandacht voor het milieu, besparing op energie gebruik en ga zo maar door. Door de steeds meer dalende groene energieprijzen (zie www.energie51.nl) is het voor vakantieparken niet eens meer echt een probleem. De energieprijzen voor groene energie & zonnepanelen zijn inmiddels zo laag dat veel vakantieparken hier extra in investeren en zo de prijzen op lange termijn nog verder naar beneden kunnen halen.

CO2 besparen is noodzakelijk

De CO2-uitstoot betekent de hoeveelheid fossiele energie die een organisatie verbruikt in de productie en afname van haar goederen en diensten. Om CO2 te besparen kun je bijvoorbeeld minder gebruik maken van energie. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen en slimme klimaatbeheersing.

Bewust op Reis

Bewust op Reis houdt in dat vakantieparken/bungalowparken voldoen aan de keurmerken van Green Key, Green Globe of ISO14001. Wanneer je een vakantie boekt bij vakantieparken met een Bewust op Reis logo, ben je verzekerd van een duurzaam en betrouwbaar vakantiepark. Dit houdt in dat het park duurzaam omgaat met hun energie- en waterverbruik, aandacht heeft voor de natuur en afval op een bewuste manier verwerkt. Zowel Center Parcs als Landal Greenparks hebben Bewust op Reis vakantieparken en ook een aantal minder bekende vakantieparken hebben dit logo. Voorbeelden hiervan zijn Kennemer Duincamping Geversduin in Castricum en Marveld Recreatie in Groenlo.

Green Key & ECEAT

ECEAT is een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van duurzaam toerisme in maar liefst 24 Europese landen. In Nederland is er één vakantiepark aangesloten bij deze organisatie, namelijk vakantiepark Herperduin in Herpen.

Green Key is een internationaal keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus bezig zijn met duurzaamheid, natuur en milieu. Kortom: bedrijven met dit keurmerk zijn bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Ongeveer 10 vakantieparken in Nederland hebben een Green Key kenmerk. Grote ketens zoals Center Parcs en Landal Greenparks voeren hun eigen duurzaamheidsprogramma's.

Center Parcs voert als enige organisatie in de recreatiebranche het ISO14001 certificaat. Zij hebben een vast en geïntegreerd beleid waarmee zij aan de strengste eisen op het gebied van natuur- en milieubeheer voldoen.

Ook Landal Greenparks maakt zich sterk voor hun gasten en de natuur. Dit doen zij onder andere door uitsluitend Fair Trade koffie te verkopen, FSC-gecertificeerd papier te gebruiken, aandacht te besteden aan energiebesparing en door gebruik te maken van duurzame producten.

Terug naar nieuwsoverzicht