Verantwoord geld lenen

Tegenwoordig kunnen mensen voor een groot aantal diverse redenen geld lenen. Je kan een lening gebruiken voor een aanbouw, het bekostigen van een nieuwe keuken en de aanschaf van apparatuur of vervoersmiddelen. Het lenen van een geldbedrag wil je natuurlijk wel zo verantwoord mogelijk doen. Je gaat daarom op zoek naar een lening met de laagste rente en de beste voorwaarden. Kies je dan voor een doorlopend krediet of maak je gebruik van een persoonlijke lening? Dit alles is afhankelijk van jouw wensen, eisen en de kosten die je denkt te maken.

Hoe werkt geld lenen?

De aanschaf van een auto of verbouwing van een huis of tuin zorgen voor veel kosten. Vaak kun je deze kosten niet in één keer uit eigen zak betalen. Geld lenen is dan noodzakelijk om dit toch op korte termijn te kunnen realiseren. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer langs alle geldverstrekkers om te zien welke leningen je kan afsluiten. Online zijn er een groot aantal website waar je alle leningen kunt vergelijken en zo een passende lening kunt vinden. Het is dan belangrijk dat je een aantal persoonlijke gegevens invult. Dit zijn onder andere je leeftijd, inkomsten, woonsituatie en het gewenste bedrag dat je wilt lenen. Op basis van deze gegevens wordt er een lijst met passende leningen getoond. Zo kun je de meest voordelige afsluiten, met de beste rente en voorwaarden.

Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet?

De twee meest gekozen leenvormen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Afhankelijk van je leendoel wordt er één van de twee gekozen. Weet jij niet wat het verschil is tussen deze twee leenvormen? Dan leggen we je dat hier even uit!

Bij een persoonlijke lening wordt er vooraf een leenbedrag vastgezet. Bij deze lening weet je dus al hoeveel kosten je gaat maken. Dit is bijvoorbeeld handig voor een auto financieren. Je weet vooraf al wat de waarde van de auto is. Het is daarom overbodig om een lening af te sluiten met een hogere waarde.

Een doorlopend krediet is een stuk flexibeler. Hierdoor is de rente variabel en kun je boetevrij extra geld aflossen. Bij deze vorm van lenen wordt er namelijk met de geldverstrekker een kredietlimiet afgesproken. Hierna kun je onbeperkt geld op blijven nemen tot je het afgesproken limiet hebt bereikt. Deze vorm van lenen is handig wanneer je vooraf niet precies weet hoeveel kosten er gepaard gaan met je project.

De overstap maken naar een andere lening

Heb je al een aantal bestaande kleinere leningen lopen? Dan kan het verstandig zijn om deze over te zetten naar één grote lening. Het voordeel van een lening oversluiten is dat je het geld op één plek moet aflossen. Doordat het één grote lening wordt, heb je ook de mogelijkheid om een lager rentetarief en betere voorwaarden te verkrijgen. Hierdoor kan het zijn dat je een stuk voordeliger uit bent. Er zijn diverse leningen die overgesloten kunnen worden. Dit zijn:

  • Creditcards
  • Postorderkredieten
  • Roodstand bij een lopende bankrekening
  • Persoonlijke leningen
  • Een doorlopend krediet

Wil je graag een lening oversluiten? Zorg dan dat je eerst een goede vergelijking van alle geldverstrekkers maakt. Op deze manier zul jij nooit te hoge kosten maken of tegen onverwachte extra kosten aanlopen.

Terug naar nieuwsoverzicht