Zorgverzekering voor buitenlanders in Noord-Holland

Iedereen ouder dan 18 jaar die in Nederland woont en/of werkt is verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben. We kennen dan ook een aantal regels met betrekking tot het hebben van een zorgverzekering voor buitenlanders in Nederland. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je hieronder lezen welke regels voor jou van toepassing zijn.

Werken, studeren of wonen in Noord-Holland?

Kom je (tijdelijk) naar Noord-Holland om te studeren? Dan blijf je in jouw woonland verzekerd. Ben je naast studeren ook van plan om te werken in Nederland of kom je naar Nederland om te werken, dan is de nationaliteit die je hebt niet leidend voor het recht op de basisverzekering. Je hebt recht op de basisverzekering vanaf de datum dat je in Nederland begint met werken.

Ben je van plan om in Nederland te gaan wonen en ben je in het bezit van een permanente verblijfsvergunning? Dan moet je binnen 4 maanden na ingang van de verblijfsvergunning een Nederlandse zorgverzekering afsluiten (tip: zorgverzekering vergelijk van allesoververzekeringen.info) en premie betalen.

Op vakantie in Noord-Holland?

Ben je op vakantie in Noord-Holland of ergens anders in Nederland, dan heb je vrijwel nooit een verblijfsvergunning. Buitenlanders die in Nederland geen verblijfsvergunning hebben, kunnen helaas geen zorgverzekering afsluiten. Het is wel verstandig om voor je vertrek naar Nederland te kijken welke internationale verzekeringsbewijzen je nodig hebt voor de vergoeding van eventuele medische kosten.

Heb je tijdens je vakantie in Nederland medische hulp nodig? Dan moet je vaak zelf de kosten hiervoor betalen. Indien dit niet mogelijk is, kan er onder bepaalde voorwaarden door de zorgverlener een bijdrage aan het Zorginstituut Nederland worden gevraagd.

Terug naar nieuwsoverzicht