Fietsvakantie in Noord-Holland: checklist voor de voorbereiding

Noord-Holland is prachtige bestemming voor een fietsvakantie. Er zijn allerlei mooie fietsroutes mogelijk die je langs duinen en door prachtige plaatsen voeren en waar je de rust kunt ervaren die je zoekt. Zoals iedere vakantie, vereist ook een fietsvakantie in Noord-Holland enige voorbereiding. Daarvoor geven we een aantal tips in de vorm van een korte checklist.

Telefoonhouder

Als je op fietsvakantie in Noord-Holland gaat, is de kans groot dat je er zelf niet vandaan komt, er niet zo bekend bent en vooral nieuwe dingen komt bekijken. Dat betekent dat je moet navigeren om je geplande routes te kunnen rijden, want alleen op je richtingsgevoel rijden kan voor flinke omwegen zorgen. En waarom zou je anno 2022 nog gebruikmaken van een ouderwetse papieren kaart als je ook een smartphone met Google Maps hebt om te navigeren. Koop een telefoonhouder voor de smartphone, zodat je je smartphone veilig en goed zichtbaar aan het stuur van je fiets kunt bevestigen. Deze vind je zelfs al voor een paar euro bij de Action, maar je kunt ze ook online kopen met (ruimte voor) een handige powerbank, zodat je je telefoon kunt opladen tijdens het fietsen. Geen overbodige luxe als het scherm de hele tijd aan staat.

Kaart downloaden

Als je de hele dag aan het navigeren bent met je telefoon, verbruik je stiekem best veel mobiele data. Als je geen onbeperkte bundel hebt, kan het daarom wijs zijn om voor vertrek thuis op de wifi in Google Maps de kaart van Noord-Holland te downloaden. Dan gebruikt je telefoon enkel nog GPS om te navigeren, omdat de kaart al op de telefoon staat. Op zich zou deze download niet zo lang moeten duren op de wifi, maar als dat toch het geval is en je ergert je eraan, dan is het wellicht tijd om je internetabonnement thuis te upgraden naar een hogere downloadsnelheid. Vergelijk internet abonnementen online om een passende upgrade te vinden. Het downloaden van een kaart in Google Maps en offline navigeren is overigens gratis en niet zo ingewikkeld.

Handpomp en bandenplakset

Natuurlijk is Nederland een land vol fietsenmakers en vind je er daar ook genoeg van in Noord-Holland. Daar koop je alleen weinig voor als je ergens tussen de velden met een lekke band tot stilstand komt. Zelfs als je zogenaamde onplatbare banden hebt, is het wijs om te investeren in een bandenplakset die je mee kunt nemen, zodat je zelf je lekke band kunt plakken. Zonder pomp kom je dan natuurlijk niet ver, dus zorg ook voor een handzame handpomp die je bijvoorbeeld in een fietstas kunt meenemen.

Fietsverzekering

Is jouw fiets al verzekerd voor diefstal? Niet dat Noord-Holland een onveilige regio is, maar als je je fiets buiten gaat stallen bij je hotel en andere horecagelegenheden of op andere plekken, loop je natuurlijk telkens het risico dat je fiets gestolen wordt. Dat is niet alleen vervelend omdat dit je fietsvakantie verpest, maar ook omdat een goede nieuwe fiets kopen veel geld kost. Zorg er daarom voor dat je fiets voor vertrek goed verzekerd is tegen diefstal en bij voorkeur ook tegen schade, want je weet nooit wat er onderweg onverhoopt kan gebeuren.
Vergeet bovenal niet je zorgen thuis te laten en lekker te genieten van de rust en schoonheid die Noord-Holland te bieden heeft. Een veel betere plek voor een fijne fietsvakantie vind je immers niet in Nederland!

Terug naar nieuwsoverzicht